Visste du att i Sverige räknar man med att ca 5% av befolkningen mellan 35 och 54år har artrosförändringar enligt rtg.
Vad är egentligen artros? Många vill i daglig mun kalla det ”förslitning” i leden. Inom vården använder vi oftare ordet ledsvikt. Ledsvikt innebär att det är en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosk, och innebär att nedbrytningen är sjukligt hög. När jag beskriver funktionen hos brosket för mina patienter brukar jag likna det vi en tvättsvamp. Brosket har ingen blodförsörjning utan är i behov av belastning – avlastning för att ledvätska ska sugas in-ut i leden. Om vi belastar brosket lagom har vi en fin fuktig tvättsvamp att arbeta med. Om vi väljer att göra som många i tron om att smärtan ska minska, plocka bort all träning, så får vi en torr tvättsvamp att jobba med. Ni förstår själva, att valet är ganska lätt!!
Genom forskning har man identifierat 5 faktorer som påverkar förekomsten av artros. Ärftlighet, ålder, övervikt, muskelsvaghet och tidigare ledskador. Av dessa 5 kan du själv påverka 3. Du kan arbeta med viktminskning om det behövs, du kan träna för ökad muskelstyrka. Du kan träna både styrka och kondition för att minska risken för skador i leden och för att tåla belastning bättre över tid.
Vilka är symptomen på Artos och hur ställer man diagnos?
Symptomen initialt är belastningssmärta under och/ eller efter aktivitet. Artrosen har ju utvecklats över tid. Men det är vanligt att när du börjar besväras av den kan den ge både svullnad och värmeökning, alltså mer inflammatoriska inslag. Om besvären fortskrider kan en del även drabbas av smärta i vila. En viss stelhet är också ett vanligt inslag, ffa om den drabbade leden varit stilla en längre tid. Det är också vanligt att besvären kommer och går den första tiden. Ibland kan den drabbade själv se mönster som är relaterade till belastningen, men ibland blir det också spontant bättre/ sämre.
Rekommendationen idag för att ställa diagnos är vad patienten berättar under anamnesen(intervjun) och terapeutens undersökning. Finns det en väldigt oklar diagnosbild trots detta går man vidare med Rtg undersökning. Tyvärr använder många Rtg undersökning som ett första steg i diagnostisering. Detta kan bli missvisande då mycket forskning visat att graden av artros på en rtg bild inte stämmer överens med symptombilden. Alltså, du kan ha väldigt lite artros på rtg, men mycket besvär och tvärtom. Det är dessutom så att du kan lida av artros i flera år innan det kommer synas på rtg.
Så om du känner igen följande. Mindre känningar från ex knä av och till under längre tid. Som sedan plötsligt blir akut sämre med svullnad och/ eller smärta utan att du varit med om något trauma. Kontakta en Fysioterapeut för en bedömning. Misstänker terapeuten artros ska du få information om vad artros är och hur du på bästa sätt kan arbeta för att minska besvären. Ibland behöver du någon form av smärtlindring. Men ffa individuellt utformad träning efter dina besvär och din kravbild. Lycka Till!!