Att hitta motivationen

 

Idag är första dagen på det nya året. En ny dag som ofta följs av mängder med löften. Löften om förändring…

För mig handlar den här dagen främst om en ny dag, precis som gårdagen och precis som morgondagen. Idag var en dag för återhämtning efter en intensiv dag igår. En sån där dag när jag kryper upp i soffhörnet, drar en filt över mig och slår på teven med en brasa sprakande i bakgrunden. Teven visar längdskidor för både herrar och damer och det lockar starkt att få träna på det där med längdskidor igen, försöka hitta flytet och känslan när tekniken sitter lite bättre. Tyvärr ser möjligheten till det här hemma ganska bister ut precis nu, men snart så kanske jag kan finna motivationen och snön till att våga ge mig ut i skidspåret igen.

Appropå motivation, det är något som jag tror dem allra flesta någon gång i livet gått och väntat på att den ska infinna sig. Att känslan ska komma för att ta tag i träningen, eller att välja att ta cykeln till arbetet istället för bilen, eller att göra bättre kostval, förslagen är många, men motivationen infinner sig aldrig! Känner du igen dig? Jag gör det definitivt, hur många gånger har jag inte sagt till mig själv att det här året, eller på måndag då börjar jag….. men inget händer. Eller så skjuter vi på det en dag, en vecka eller en månad. För just nu är det mycket med arbetet, barnen, husrenovering eller annat. Visst är det så att vi ibland behöver prioritera vad vi ska lägga vår tid på. Vi har bara 24h/ dygn och vi måste ha realistiska förväntningar med vad vi ska hinna med under vår vakna tid. Men allt för ofta tror jag att vi väljer att prioritera bort oss själva och vår egen hälsa och välmående. Vad kan egentligen vara viktigare i ditt liv? Hur påverkar din hälsa och välmående din omgivning, dina arbetskamrater, dina vänner eller din allra närmaste, din familj? Gynnar det dem om du har ont, är trött, arg, irriterad eller stressad. Svaret blir ganska uppenbart!

Tillbaka till motivationen. Motivation är inget som kommer till oss, motivation handlar om att bestämma sig för att göra en förändring, stor som liten. Börja smått och växa med uppgiften. Fundera över vad som är viktigt för dig, vad är ditt mål med din förändring. Först då tror jag vi kan motivera oss till att göra en förändring och finna tillfredställelse och glädje med den. Det kommer vara tufft och det kommer finnas motstånd, framförallt i början. Då kan det vara bra att ta stöd och hjälp av sin omgivning. Framför allt, sträck på dig och beröm dig själv. Ge dig själv en klapp på axeln för varje dag du arbetat för att genomföra din förändring och allra helst dem dagarna som du bara vill ge upp. Det är mänskligt, men det är också dem dagarna som vi kanske uppskattar vår insats allra mest, att vi stod upp när det blåste som hårdast motvind.

Jag hoppas att jag med dessa små ord kan få någon där ute att lyfta blicken och tanken och infria det där nyårslöftet imorgon och kanske nästa dag och kanske nästa….

Till sist, var rädd om dig. Din hälsa ska vara med dig en hel livstid.