Våga lyssna och fokusera på resan…..

Nej, det blev ingen racerapport från Karlstad Stadslopp igår. Helt enkelt för att jag valde att inte springa. Datumet 15/6 har egentligen varit ett mål som jag sett framför mig ända sedan årsskiftet för att göra pers på milen. Så jag har velat fram och tillbaka sista veckorna hur jag skulle göra. Egentligen hade jag nog svaret långt tidigare, precis som så många gånger förr, men ibland behöver jag älta lite innan det landar i mig helt. Det är så jag fungerar! Nu känner jag att det var helt rätt beslut jag tog. Jag vågade lyssna. Lyssna på kroppen. Lyssna på knoppen. Det har varit en intensiv period med både mycket jobb, planering, avslutningar, vardagspusslet och träning såklart. Jag har känt mig sliten både fysiskt, men framför allt psykiskt. Jag vet sedan min utmattningsdepression att gränsen mellan mycket och för mycket är hårfin… Tidigare hade jag svårt att veta var den gränsen gick. Med tid har jag lärt mig. Lärt mig att känna igen tecknen. Känslan. Humöret. Tålamodet. Tröttheten mm. Bromsa in i tid. Ge mig tid för återhämtning.

Mitt i allt så skulle jag lätt kunna känna mig besviken och uppgiven över att jag inte nått mitt långsiktiga mål. Kanske bara skita i allt vad kost och träning heter. Lägga mig på sofflocket. Jag nådde ju ändå inte hela vägen fram!? Tror många känner igen sig i dem tankarna.

Men vet ni vad?

Träning är något jag älskar. Träning är mitt yrke, det jag brinner och lever för. Blickar jag tillbaka på den delen som gått av 2024, så har jag gjort ett fantastiskt arbete. Jag känner mig fysiskt starkare än någonsin. Jag har tränat större volymer och lyft mer vikter än jag någonsin gjort tidigare och det har gått. Det har gett resultat och det är galet motiverande att se och uppleva. Jag har inte nått hela vägen fram med mitt konditionsmål, än. Men jag är nära, det finns inom räckhåll och jag har ett nytt datum i bakhuvudet. Det var många år sedan jag tränade löpning så regelbundet som jag gjort nu. Jag känner mig stark i löpningen. Styrketräningen har gjort skillnad för drivet i steget och mina knän har klarat löpvolymen utan besvär. Jag har fått njuta av många ”sköna” löppass, men också många ”tuffa” löppass. Sådana pass som testar pannbenet, pass där tankarna vacklar fram och tillbaka. Sådana pass som jag efteråt är så där galet tacksam och tillfredsställd över att jag genomfört.

Jag har uppnått mitt mål med vikten. Framför allt har jag gjort en långsiktig förändring av kosten som jag vet att jag kan fortsätta med. Självklart kommer det ”haveriveckor”, det gör det nog för dem allra flesta. Å det finns säkert många där ute som är mycket striktare än jag, och till dem kan jag bara säga imponerande! Men jag har hittat mitt sätt. Min väg. En hållbar väg och det är jag glad för!

Det jag är allra mest stolt över är min personliga utveckling. En resa som startade redan i samband med min utmattningsdepression för flera år sedan. En resa som jag fått både professionell hjälp med och också arbetat mycket med själv. Jag har lärt mig, att för mig så är egen tid otroligt viktig. Tid där jag äger mina tankar. Tystnad. Tid att reflektera över hur jag reagerar och agerar i olika situationer och vad som blev bra och mindre bra. Det tar mig framåt och jag förändras och lär mig nya saker om mig själv. Jag kan bara nyfiket fortsätta den resan….

Den här texten kan ju verka som ett ”hyllningstal” till mig själv! På ett sätt är det kanske det också. Historiskt har jag jag varit alldeles för dålig på att ge mig själv positiv feedback och beröm och jag tror det finns många av ”mig” där ute!? Numer har jag blivit mycket bättre på det, men det är ett ständigt arbete. Men det jag egentligen vill säga med här inlägget är att INGEN ÄR PERFEKT! Motionär, elitmotionär, elitidrottare, ung eller gammal, vi är alla människor. Jag rätt säker på att vi hela tiden arbetar mot olika mål. Uttalade eller outtalade oavsett om det gäller arbete, familj, fritid, kärlek eller annat. Jag är övertygad om att vi mår bra av det, men ibland måste vi våga revidera målen. Acceptera att allt inte blev som vi tänkt. Acceptera att vi inte nådde hela vägen fram. Fokusera på allt bra vi gjort på vägen och hitta nya utmanande mål. Framför allt måste vi se till resan. Resan som leder till målet. Arbetet som sker varje dag.

Så sträck på dig. Var stolt. Det är din resa. Ditt Liv. Här. Nu. Idag!

Att leva det liv du önskar.....

Nu lägger jag inte ut den här bilden för att få glada hejrop eller glada gubbar eller annat på sociala medier. Jag lägger ut detta för att jag är så galet trött på att höra om alla fantastiska dieter, fastor, inga kolhydrater hit, mycket protein dit och andra hysteriska kost- och träningsupplägg. Jag vill visa att det går att göra en förändring med ”helt vanlig mat” och träning utan massa förbud eller tankar om vad jag inte får….

Jag har absolut ändrat en del saker i både min kost och träning, skulle ljuga om jag sa något annat. Men jag har gjort en långsiktig och långsam förändring, som jag inte upplever som en uppoffring. Jag äter helt vanlig mat, kött, fisk, fågel, pasta, ris, potatis, bröd, sås etc. Vanlig husmanskost som både jag och familjen gillar. Den största skillnaden är att jag äter mindre portioner och äter mycket mer grönsaker eller rotfrukter till maten. Det blir oftare yoghurt baserade såser iställer för gräddsåser, älskar tzatziki så det är inget problem!! Jag ser till att få i mig frukt regelbundet och gör bättre val till frukost och mellanmål. För många är dryck en riktigt kaloritjuv. Där är jag rätt glad över att jag varken gillar öl eller vin och med ålder så ser jag väldigt sällan så stor vits med att dricka något annat med alkohol i heller. Däremot gillar jag fika, och fredagsfika är ett stående begrepp i den här familjen sedan rätt många år nu. För att inte tala om smågodis och Marabou mjölkchoklad, älskart!! Jag skulle absolut inte klara att avvara dem sakerna över en längre tid. Jag vill njuta, men numer i rimliga mängder. Jag har arbetat med att ändra mitt mindset till att fokusera på vad min kropp behöver istället för att älta allt den inte behöver. Det tror jag är en nyckel för väldigt många, att hålla fokus på alla förändringar du redan gjort, vara stolt och arbeta vidare utifrån det. All förändring tar tid, ha tålamod.

När det kommer till träningen har jag gjort en långsam upptrappning av den över en längre tid och ligger nu på ca 7-8 träningspass/v. I regel 4 konditionspass och 3-4 styrkepass. Nu är det ju få förunnat att ha gymmet som sin arbetsplats, så självklart med mitt yrke och på den plats jag är i livet så har jag stora möjligheter att få till mycket träning. Men jag är också helt övertygad om att alla människor lätt skulle kunna få till 30-60min med träning eller vardagsmotion varje dag. Det handlar om egna val. Titta bara på hur mycket skärmtid du har varje vecka så är jag rätt säker på att du hittar tiden där. Jag kan i alla fall konstatera att ju mer jag arbetar med och läser om kost och träning och ju mer resultat jag får, desto mer motiverad blir jag att göra bättre val och fortsätta min resa framåt.

Jag har flera mål den här våren och ett av målen har varit att väga 55kg eller ha under 18% i kroppsfett. Uppnått! Egentligen har siffrorna i sig inte varit superviktiga. Utan mer känslan av att jag ska vara nöjd. Dessutom har jag alltid haft en liten dröm att få synliga magrutor. Dock inser jag nu att om den drömmen ska slå in betyder det att jag behöver skala ytterligare i fettprocent. Troligtvis ner under 15%. Men detta skulle också innebära 1. En risk att menstruationen skulle försvinna och med den alla ”underbara” hormonsvängningar… (ni som vet ni vet). 2. Att brösten skulle försvinna helt (kan anses ytligt, men jag lovade att vara ärlig). Ja livet är faktiskt lite orättvist. För när män går ner i vikt så blir i regel brösten lite ”synligare och snyggare”. När kvinnor går ner i vikt så försvinner dem!!! Men trots det är jag är definitivt inte en person som skulle välja att stoppa in något annat som kompensation! Då hoppar jag hellre magrutorna helt enkelt. Trots allt är den största vinsten i min förändring hur jag mår och jag ser verkligen stora skillnader där. Jag är piggare, gladare, mer stresstålig men också mer medveten om när jag behöver återhämtning. Jag känner mig starkare både fysiskt och mentalt och jag ser att min fysiska form ger mig möjligheter göra det jag önskar. Jag lever det liv jag vill leva. Inte för att jag ska leva 1 eller 2år längre. Utan för att jag ska ha kvalité i det liv jag lever HÄR och NU……

Motivation, Disciplin och Målsättningar

Jag älskar att tävla. Ibland glömmer jag det… Men igår blev jag påmind igen. Om den där goa känslan i kroppen, den där anspänningen av förväntan. Den där adrenalinkicken av att göra något bra, att se resultat. Igår gjorde jag lite styrketester för att se om jag förbättrats och för att mäta ett nuläge som jag ska kunna arbeta med att förbättra ytterligare. BARA JAG. Mattias fick agera testledare och peppare, oerhört tacksam för det!! Jag blev förvånad över min egen både fysiska och psykiska reaktion. Hur jag efter varje test fick ett sånt där gött adrenalinpåslag, så kroppen blir lite lätt skakig och taggad för mer. Hur pepp jag blev efter varje test och sugen att göra nästa, sugen att se hur bra jag är nu och nyfiken på hur mycket jag kan förbättra mig framåt. Tankar och ideér som uppstår och surrar i huvudet om hur jag kan lägga upp det framåt för att fortsätta utvecklas på bästa sätt. Hur jag kan arbeta vidare med disciplin och motivation.

Gårdagen gav mig bara mersmak till nya målsättningar. Den gav mig en ny skjuts i ett positivt mindset. INGENTING ÄR OMÖJLIGT. Det går att fortsätta utvecklas på alla plan även som ”liite äldre”….

Mattias sa så här till mig igår:

  • Jag är imponerad av att du vill göra det här. En massa tester bara så där, på egen hand!?

Mitt svar:

  • Jag tycker det är kul att se vad som hänt. Om jag förbättrat mig och om jag kan fortsätta förbättra mig!

Reflekterar över vad som lett mig hit? Jag har alltid gillat att tävla mot andra. Redan första skolåren på skolmästerskapen med hopp, sprint osv, senare genom alla fotbollsåren och i innebandyn. Jag har alltid njutit av dem stunderna och många gånger lyft mig ett snäpp. Men inser nu att det här gjorde jag bara för att tävla mot mig själv. Jag blir stolt och glad över den utvecklingen hos mig själv och inser att det har jag gjort rätt länge nu. Fokuserat på min egna utveckling! Tävlat med mig själv. Det är något som jag alltid försöker förmedla till alla mina kunder. Jämför dig inte med andra. Jämför dig med dig själv. Din egen utveckling, dina egna framsteg. Sedan är det självklart roligt att få dela dem framstegen med andra. Jag ska inte sticka under stolen med att hade vi varit en grupp som gjort dessa tester tillsammans så hade det garanterat triggat mig ännu mer. Kanske, kanske hade något test blivit lite bättre av den miljön. Men just nu struntar jag helt i det. Jag njuter bara av nuläget och det arbete och den resan jag gjort hittills.

Just det, resan hittills. Den har stegvis trappats upp under året med nya tuffare målbilder. Jag märker att för mig är kortsiktiga målbilder 1-3månader definitivt ett vinnande koncept. Jag har under året hittat datum att förhålla mig till. Tex till semestern, en resa, en fest, en upplevelse, en kurs etc. Fram till dem datumen har jag satt upp olika mål. Sedan har jag plockat ner målen i huvudet i veckor och dagar för att det blir mer rimligt att klara av när motivationen att orka vara disciplinerad har sviktat. Det är mer överskådligt att tänka att jag ska få in 5 träningspass den här veckan, än 20 på 4 veckor. Eller det är lättare att se att om jag gör bra val i kosten idag och imorgon och resten av veckan så kommer jag märka det när jag drar på mig finkläderna till helgen! Eller en bra måltid ger mig bra skjuts på löppasset.

Självklart har jag som dem allra flesta ett övergripande mål som går ut på att jag ska må bra fysiskt och psykiskt. Jag vill ge mig själv möjligheten att göra det jag själv önskar och att min fysiska status inte ska sätta hinder för det. Självklart är vi många som har lite ”skavanker” som gör att vi ändå måste välja. Men jag försöker göra allt jag kan för att dessa skavanker ska påverka mig i så liten utsträckning som möjligt. Jag vill kunna löpträna, lyfta vikter, spela strandtennis, spela golf, hoppa, studsa, åka skidor, klättra, vandra mm. Livet består av så mycket mer än arbetet. Jag vill njuta av livet och jag vill att min hälsa tillåter det så länge det bara går. Det ger mig motivation. MÖJLIGHETERNA. Men det innebär också att jag behöver arbeta med min disciplin. Disciplinen att följa planen som jag har i huvudet. Disciplinen att orka göra arbetet när det bär emot, men också disciplinen att våga lyssna på kroppen och vad den behöver och vad jag vet att den mår bra av. Den mår bra av regelbunden träning, kondition och styrka. Den mår bra av bra och näringsrik kost. Den mår bra av sömn. Den må bra av en god fredagsfika. Den mår bra av mental återhämtning. Den mår extremt bra av Marabou choklad… Den mår bra av att vistas ute, skogen, vattnet. Den mår bra av att umgås med familj och vänner. Den mår bra av att titta på en serie på Netflix. Så jag jag tillåter mig att få njuta av allt. Inga förbud. Men disciplinen av hitta en balans av allt som gör att jag mår bra.

Å vet ni vad jag märkt?

Alltihop blir som ett ekorrhjul i ”rätt” riktning. Målen gör att jag måste vara disciplinerad för att nå dem. Disciplinen gör att jag når målen och gör mig mer motiverad. Motivationen gör att jag vill sätta upp nya mål. Nya mål innebär ny disciplin att göra arbetet…….. så snurrar det på.

Det har fått tagit tid. Å det kommer att få fortsätta ta tid. Jag vill fortsätta sätta nya mål, utvecklas, pusha gränser, utmana mig, få adrenalinkickar och känna mig fysiskt och mentalt stark.

När 2023 startade hade jag en tyst målsättning för mig själv att det här året skulle bli mitt bästa träningsår på vääääldigt länge.

JAG VET NU MED STOLTHET ATT DET KOMMER ATT BLI SÅ.

KVINNLIGA TRÄNARE INOM IDROTTEN

Nu var det väldigt länge sedan det skrevs något här på bloggen. Men nu äntligen så kommer återigen ett reflekterande inlägg från min sida. Ni vet en sådan där sak som ligger och skaver lite smått och ibland smyger sig fram lite tydligare och skapar frågor, funderingar och helt ärligt en del ilska!! Oavsett om […]

Vardagsmotion eller Fysisk aktivitet/ Träning?

Finns få saker som gör mig så lugn och tillfreds som när jag få ta en promenad i skogen. Njuta av naturen, insupa tystnaden och kvittret av fåglarna i skogen. Bara njuta och bli så där lagom ”varm i kläderna”. Men är det fysisk aktivitet/ träning eller vardagsmotion jag ägnar mig åt? För mig och […]

Att vara idrottsförälder

Idag tänkte jag skriva om ett ämne som lyfts lite mer på senare år. Ett ämne som kan få mig att koka inombords i dem värsta stunderna och hoppa av glädje i dem bästa! Jag tänker sticka ut hakan och ge MIN EGEN SYN på det hela. Som Fysioterapeut, personlig tränare och mamma till 3 […]

Artros vanligare än du tror

Visste du att i Sverige räknar man med att ca 5% av befolkningen mellan 35 och 54år har artrosförändringar enligt rtg. Vad är egentligen artros? Många vill i daglig mun kalla det ”förslitning” i leden. Inom vården använder vi oftare ordet ledsvikt. Ledsvikt innebär att det är en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av brosk, […]

Att hitta motivationen

  Idag är första dagen på det nya året. En ny dag som ofta följs av mängder med löften. Löften om förändring… För mig handlar den här dagen främst om en ny dag, precis som gårdagen och precis som morgondagen. Idag var en dag för återhämtning efter en intensiv dag igår. En sån där dag […]

Att Fylla 40 År

Ganska nyligen passerade jag det berömda 40-strecket. Plötslig kommer det massor med frågor om hur det känns att fylla 40år!? Det var ingen som frågade mig hur det kändes att fylla 39år? Människa som jag är så började jag reflektera över detta. Hur känns det egentligen att bli 40år gammal. En reflektion startade över vad […]

Att Älska Löpning

Att löpträningen har spritt sig som en löpeld genom landets alla hörn har väll inte undgått någon. En orsak till att löpning lockar så många människor är nog den enkelhet som löpningen erbjuder. Även om det hela tiden lanseras nya ”löparprylar” så som pulsklocka, kompressionsstrumpor, flashiga kläder till avancerade löparskor. Så finns alltid det enkla […]

Varför en Blogg?

Jag har under en längre tid funderat runt det här med att starta en blogg. Varför? Till Vem? Innehåll? Kan jag skriva? Vad kan jag skriva? Många frågor och många svar! Jag vill skriva en blogg för att dela med mig av tankar, idéer, förslag och forskning inom området träning och hälsa. Ett område som […]